Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2024. Május 07. 11:00, kedd | Helyi
Forrás: karcag tv

TÉRSÉGI VADÁSZNAP

TÉRSÉGI VADÁSZNAP

A Karcagi Nagykun Vadásztársaság fennállásának 150. évfordulója alkalmából Térségi Vadásznapot rendezett Karcagon, a Múzeumkertben.

A programsorozaton többek között sor került szarvasbőgés bemutatóra és őzbak terítékceremóniára is.

1874. tavaszán alakult meg a mai Karcagi Nagykun Vadásztársaság jogelődje. A fennállása százötvenedik évfordulóját ünneplő társaság a Nagykunság fővárosának legrégebbi civil szervezete.


SZEPESI TIBOR, Karcag polgármestere, Fidesz- KDNP:

-Karcag mezőgazdasági határa, közigazgatási határa nagyon nagy. És itt mindenképpen oda kell figyelni arra a vadállományra, amely ezen a területen él. Hiszen nem csak a vadgazdálkodás miatt fontos, hanem a mezőgazdasági területek védelme érdekében is.

A helyi föld- és erdőtulajdonosok, a vadászatra jogosultak számára sem csak a vad elejtését jelenti a vadásztársasági tagság.


F. KOVÁCS SÁNDOR, országgyűlési képviselő, Fidesz- KDNP:

-Ez hozzánőtt a városhoz, ehhez a kultúrához, a nagykunok kultúrájához és szerves része volt mindig a vadászat, a vadásztársadalom a település életének és mindennapjainak.

Télen a vadat etetni kell, aszályos hónapokban pedig vízhez jutásáról kell gondoskodni.

KOVÁCS ZOLTÁN, főszerkesztő, Nimród Vadászújság:

-Általában egy ilyen vadásztársaságban ott van mindenki a helyi közéletből. A feldolgozóipartól a mezőgazdaságig, vagy éppen az ipari tevékenységtől az ügyvédségig, tehát leképezik a helyi közösségeket és pontosan tudják, hogy az egyes helyi kérdésekben mikor, hogyan kell viszonyulni.

A vadászok életét szigorú jogszabályok szabályozzák a fegyvertartástól a vadászterületen tartózkodásig.


NAGY ISTVÁN, agrárminiszter:

-Minden egyes vadász hozzájárul ahhoz, hogy a természetben kialakult egyensúly az fenn tudjon maradni. Hiszen átalakult az egész természetünk. Nagyragadozók eltűntek, de azt a munkát, azt az egyensúlyozó- szabályozó szerepet valakinek föl kell vállalni.

Mint minden vadásznaphoz, a karcagihoz is hozzátartozik a főzőverseny.

KUN LÁSZLÓ:

-Különlegességekkel készültünk: erdeigombás vadnyúl- fasírtot készítettünk, vadnyúl- pástétomot és fácánhús- salátával töltött palacsintát készít az egyes brigád.


Aki nem akart a bográcsok rengetegében elveszni, az a lézeres lövészeten, vagy a vadászkutya- bemutatón talált magának elfoglaltságot.

Címkék: Karcag, vadásznap

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:29, szombat | Helyi

ELBALLAGTAK A SZENTANNAISOK

Idén sem maradhatott el a tradicionális gépes felvonulás, minden évben ezzel veszi kezdetét a Szentannai Sámuel Református Gimnázium, Technikum és Kollégium különleges ballagása.

2024. Május 18. 14:25, szombat | Helyi

VÁRMEGYEI VONÓS VERSENY

Negyedik alkalommal került megrendezésre a Karcagi Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolában a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei vonósverseny. A megmérettetésre közel 50 gyermek nevezett.

2024. Május 18. 12:17, szombat | Helyi

IDÉN IS SOK ALKOTÁS SZÜLETETT

A Játszd újra kiállításra idén is sok alkotás készült. Ez a program nem csak a hulladék újrahasznosításáról, hanem az óvodás gyermekek tehetséggondozásáról is szól.

2024. Május 18. 10:02, szombat | Helyi

VÁROSUNK IS BEMUTATKOZOTT

Városunk is bemutatkozott a térség legnagyobb idegenforgalmi expóján, a Szolnoki Utazás és Szabadidő Kiállításon.